SaturnFans.com
saturnfans.com - classifieds - forums - webmail


Go Back   SaturnFans.com Forums > Models > Saturn Ion > Ion Tech

Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 05-03-2021, 03:37 PM   #1
Spookyfrog
New Member
Spookyfrog is a jewel in the roughSpookyfrog is a jewel in the roughSpookyfrog is a jewel in the rough
 
Join Date: Aug 2019
Posts: 2
Default 2007 Saturn Ion lost acceleration while on freeway

Ok so a little background... I have a 2007 Saturn Ion 2, and it's been quite a headache for me the past few weeks. At the beginning of the month I had an issue with it randomly dying on me out of nowhere. I was reversing out of a driveway, and the engine just died. Wouldn't start back up. Cranked but wouldn't turn over. Turned out to be the fuel pump. When I pulled the old pump out it was fried, so I replaced it with a new one, as well as a new filter and it worked fine until last night. I was driving on the freeway and suddenly my gas pedal wouldn't respond at all. Battery was still on but no power in the accelerator. Also, the battery light came on the dash panel. I pulled over, turned the car off, went to restart it and it wouldn't start. Cranked, but wouldn't turn over. Put my battery jump starter on, got it started and it stayed on, but when I went to drive it, same thing, no power in the pedal and I had to turn it off. Got it towed home and this morning when I went to test the battery, it turned on and I was able to reverse I to my driveway. Now it will start but I'm afraid to drive it. No codes are popping up and the battery light is gone from the dash. I'm at a loss here, I could really use some help, at least a place to start. Sorry for the super long post, but I wanted to make sure that the whole issue was clear. Thanks so much to anyone who can help me out here.
Spookyfrog is offline   Reply With Quote
SaturnFans.com Sponsored Links
Old 05-03-2021, 06:49 PM   #2
fdryer
Super Member
fdryer has a reputation beyond reputefdryer has a reputation beyond reputefdryer has a reputation beyond reputefdryer has a reputation beyond reputefdryer has a reputation beyond reputefdryer has a reputation beyond reputefdryer has a reputation beyond reputefdryer has a reputation beyond reputefdryer has a reputation beyond reputefdryer has a reputation beyond reputefdryer has a reputation beyond repute
 
fdryer's Avatar
 
Join Date: Jan 2006
Location: NYC
Posts: 45,081
 

2003 L-Series 3.0L Sedan
Default Re: 2007 Saturn Ion lost acceleration while on freeway

"Battery came on." What does that mean? Battery light on with engine running means the alternator isn't working, the drive belt is missing or battery cables are loose/corroded. Trunk mounted battery means one long red positive battery cable from trunk to engine fuse panel. How old is the battery? If you don't know, have it tested to be sure its ok. Battery cables loose, corroded? Check trunk connections. Battery ground goes to chassis. Chassis ground in the engine area connects to engine block. There's a post next to the fuse panel. This post is the other end of the trunk battery positive cable. It has two more wires, one to starter and other to fuse panel. Check for loosened post. If battery, battery cables and their connections are all good then check battery and alternator voltages.

Standby battery voltage should be 12.5v. Engine idling, alternator charging and supplying all the electrical needs of the car should be between 13v-15v, averaging around 14.5v. This presumes the drive belt is tight, driving the alternator, power steering and water pump.
fdryer is offline   Reply With Quote
Old 05-03-2021, 10:43 PM   #3
Spookyfrog
New Member
Spookyfrog is a jewel in the roughSpookyfrog is a jewel in the roughSpookyfrog is a jewel in the rough
 
Join Date: Aug 2019
Posts: 2
Default Re: 2007 Saturn Ion lost acceleration while on freeway

I apologize, I meant to say the battery light came on. Thank you for the reply. I tested the battery and it was low on the voltage at idle. Turns out it's pretty old, so I swapped it for a new one. Car seems to be running much better now, but I checked the belt and the alternator as well to be in the safe side. Alternator voltage around 14.6, and the belt was tight. I'm really hoping it was just the battery. Thank you again for the reply, helped me reafirm my coarse of action and double check my process, really appreciate it.
Spookyfrog is offline   Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Tags
battery, fuel pump, ion, power loss


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Saturn Died on Freeway and Won't Start- what else can I check ? Errly S-Series General 3 09-22-2017 01:08 AM
Slow Acceleration 2007 Saturn ION SaturnIONSLVUE Ion Tech 1 01-07-2013 12:28 AM
98 saturn auto transaxel light comes on when getting on freeway trevor20800 S-Series General 1 09-12-2012 10:56 AM
2007 Saturn VUE V6 Auto, HandBrake Light on during acceleration captsam Vue Tech 3 05-01-2012 11:06 PM
Lost low end acceleration bcarricarte Ion Tech 3 12-02-2006 12:44 AM


All times are GMT -4. The time now is 04:49 AM.

Advanced Forum Search | Advanced Photo Search


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2021, vBulletin Solutions Inc.
SaturnFans.com. The Saturn Enthusiasts Site.