SaturnFans.com
saturnfans.com - classifieds - forums


Go Back   SaturnFans.com Forums > Models > Saturn S-Series > S-Series Tech

Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 03-28-2008, 12:15 AM   #1
tacinc1
Junior Member
tacinc1 is on a distinguished road
 
Join Date: Feb 2008
Posts: 21
Default Can elec. prob. cause no reverse cond.?

For this 2000 SL1 auto. tran. SOHC, I've put on 3 valve bodies and two
input shaft nuts. It is perfect in forward gears. Had reverse slam before I started. Did Wolfmans fix etc... No reverse. Someone said that I should have
reverse even if the elec. connector on top of the valve body was unpluged.
Or can the wires on the disc on side of the tran. under the brake fluid or the
selector disc it's self cause a no reverse? Tks....
tacinc1 is offline   Reply With Quote
SaturnFans.com Sponsored Links
Old 03-28-2008, 01:01 AM   #2
Phredawgy
Senior Member
Phredawgy is on a distinguished road
 
Phredawgy's Avatar
 
Join Date: Aug 2006
Location: Southeastern Arizona
Posts: 1,810
 

1996 SL2
Default Re: Can elec. prob. cause no reverse cond.?

Quote:
Originally Posted by tacinc1 View Post
For this 2000 SL1 auto. tran. SOHC, I've put on 3 valve bodies and two
input shaft nuts. It is perfect in forward gears. Had reverse slam before I started. Did Wolfmans fix etc... No reverse. Someone said that I should have
reverse even if the elec. connector on top of the valve body was unpluged.
Or can the wires on the disc on side of the tran. under the brake fluid or the
selector disc it's self cause a no reverse? Tks....
Ok did you lose reverse after you tried the reverse slam cure but before you started replacing valve bodies and nuts?

Or did you lose reverse after reverse slam failed to cure the problem and you started replacing valve bodies and input shaft nuts?
...
The streets will flow with the blood of all the non-believers!!!! And all those who won't include their vehicles vital information in their posts!!!!
Phredawgy is offline   Reply With Quote
Old 03-28-2008, 01:34 AM   #3
tacinc1
Junior Member
tacinc1 is on a distinguished road
 
Join Date: Feb 2008
Posts: 21
Default Re: Can elec. prob. cause no reverse cond.?

Thank you taking my question.
First, I changed filter and fluid and parked against a tree for 35 minutes with a brick slightly against the gas pedal because at idle it wouldn't engage reverse. Pulled car forward and no reverse.

Second, I tightened the input and output shaft nuts. No reverse.

Third, put on a reman valve body. No reverse.

Fourth, put on another valve body. No reverse.

Fifth, from another company, put on the third valve body and new input
shaft nut and torqued really good with a impact wrench. No reverse.

Sixth, I pulled the wires, from the top of the valve body, apart and inspected
for wear on damage and cleaned the connector. No reverse. The connector
seem to push on with hardly any effort. It drives perfect in all forward gears.

Tks....
tacinc1 is offline   Reply With Quote
Old 03-28-2008, 01:40 AM   #4
Phredawgy
Senior Member
Phredawgy is on a distinguished road
 
Phredawgy's Avatar
 
Join Date: Aug 2006
Location: Southeastern Arizona
Posts: 1,810
 

1996 SL2
Default Re: Can elec. prob. cause no reverse cond.?

Quote:
Originally Posted by tacinc1 View Post
Thank you taking my question.
First, I changed filter and fluid and parked against a tree for 35 minutes with a brick slightly against the gas pedal because at idle it wouldn't engage reverse. Pulled car forward and no reverse.
..
So you started having issues with reverse after changing fluid and filter, and then lost it after you did the reverse slam cure.

Were you ever having trouble engaging reverse before this? Or was it just doing the slam?
...
The streets will flow with the blood of all the non-believers!!!! And all those who won't include their vehicles vital information in their posts!!!!
Phredawgy is offline   Reply With Quote
Old 03-28-2008, 01:52 AM   #5
tacinc1
Junior Member
tacinc1 is on a distinguished road
 
Join Date: Feb 2008
Posts: 21
Default Re: Can elec. prob. cause no reverse cond.?

The original problem was when the shift slector was put in Reverse, I had
to give it a little gas before it would engage and move back. If I let off the
gas while in reverse it would go back to idle and I would have to give it a little gas to engage again. That's why I put a brick on the gas during the cure
so it would stay engaged in reverse. Tks...
tacinc1 is offline   Reply With Quote
Old 03-28-2008, 01:56 AM   #6
Phredawgy
Senior Member
Phredawgy is on a distinguished road
 
Phredawgy's Avatar
 
Join Date: Aug 2006
Location: Southeastern Arizona
Posts: 1,810
 

1996 SL2
Default Re: Can elec. prob. cause no reverse cond.?

Quote:
Originally Posted by tacinc1 View Post
The original problem was when the shift slector was put in Reverse, I had
to give it a little gas before it would engage and move back. If I let off the
gas while in reverse it would go back to idle and I would have to give it a little gas to engage again. That's why I put a brick on the gas during the cure
so it would stay engaged in reverse. Tks...
So you never had the slam?
...
The streets will flow with the blood of all the non-believers!!!! And all those who won't include their vehicles vital information in their posts!!!!
Phredawgy is offline   Reply With Quote
Old 03-28-2008, 02:05 AM   #7
tacinc1
Junior Member
tacinc1 is on a distinguished road
 
Join Date: Feb 2008
Posts: 21
Default Re: Can elec. prob. cause no reverse cond.?

Yes. The reverse slam is what I was trying to fix. Thanks again...
tacinc1 is offline   Reply With Quote
Reply

Bookmarks


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Elec Window probs now PlainSC1 S-Series Tech 8 12-28-2008 01:04 PM
Answer to elec. for valve body/no reverse.. tacinc1 S-Series Tech 0 03-28-2008 10:49 PM
Replaced VB, can elec. cause no reverse at all? tacinc1 S-Series Tech 0 03-28-2008 02:50 PM
96 sl2 stereo prob, no sound, wiring prob? speaker prob? mjollnir79 S-Series Tech 3 09-22-2006 09:15 AM
95 SL1 idle prob and temp prob atilla S-Series Tech 10 06-08-2006 01:49 PM


All times are GMT -4. The time now is 12:20 PM.

Advanced Forum Search | Advanced Photo Search


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2022, vBulletin Solutions Inc.
SaturnFans.com. The Saturn Enthusiasts Site.