SaturnFans.com
saturnfans.com - classifieds - forums


Go Back   SaturnFans.com Forums > Models > Saturn S-Series > S-Series Tech

Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 12-11-2009, 03:19 PM   #1
rlk919
New Member
rlk919 is on a distinguished road
 
Join Date: Dec 2009
Posts: 1
Default hard start, rpms high while shifting

Hi I am working on a 1998 Saturn SL1. The problem is when you leave off the gas to shift the rpms stays high. If you leave the clutch in for a bit the rpms thens drops to normal. Other systems are hard start or rough idle after start mainly when cold. It is also using considerable more fuel. Auto Zone tested the car and t returned a temperature sensor error. I replaced that sensor, but I don't believe that was the problem as it wasn't hooked up to begin with.

Could a egr valve or throttle position senor cause these simtems? Any suggestions appreciated
rlk919 is offline   Reply With Quote
SaturnFans.com Sponsored Links
Old 12-11-2009, 05:48 PM   #2
alordofchaos
Super Member
alordofchaos has much to be proud ofalordofchaos has much to be proud ofalordofchaos has much to be proud ofalordofchaos has much to be proud ofalordofchaos has much to be proud ofalordofchaos has much to be proud ofalordofchaos has much to be proud ofalordofchaos has much to be proud ofalordofchaos has much to be proud ofalordofchaos has much to be proud of
 
alordofchaos's Avatar
 
Join Date: Jan 2009
Location: Central MI
Posts: 13,320
 

2002 SC2
1998 SL2
Default Re: hard start, rpms high while shifting

Welcome to Saturnfans

I'd start with cleaning the throttle body, especially around the sides and back of the plate, to see if that fixes the slow drop to idle. Might just be gunked up. This is a link to richpin's videos on Youtube - there's one that shows how to remove/clean it.

Did you notice the condition of the coolant temp sensor (aka ECTS)? If it had any corrosion on it, it needs to be replaced. Simply cleaning it out won't work... ask me how I know
How to replace the ECTS connector.

You got the ECTS error because it was unpluggled. When it's plugged in, but the original resin tip is cracked or the connector is corroded, you won't get an error (service engine soon light) but it will cause the hard starting and high fuel usage you mentioned.

More useful links"
The How To Library

http://www.differentracing.com/tech_articles/index.html
...
I'm not worthy to grovel in the shadow of Signmaster's wisdom

11/2016 red 2002 5 spd SC2 151k DD
12/2008 eBay silver 1998 SL2 5 spd 102k, now 201k+ miles
alordofchaos is offline   Reply With Quote
Old 12-11-2009, 08:42 PM   #3
off-track
Master Member
off-track has a spectacular aura aboutoff-track has a spectacular aura aboutoff-track has a spectacular aura about
 
off-track's Avatar
 
Join Date: Dec 2007
Location: Madison, Wi
Posts: 3,093
 

1997 SL2
Default Re: hard start, rpms high while shifting

Quote:
Originally Posted by alordofchaos View Post
You got the ECTS error because it was unpluggled. When it's plugged in, but the original resin tip is cracked or the connector is corroded, you won't get an error (service engine soon light) but it will cause the hard starting and high fuel usage you mentioned.
..and your high idle. The PCM is running it open loop continually.
...
1997 - SL2, barebones, 161k, Auto - Rebuild complete and.. burnt a valve 20k later Arrgh!
Purchased 114k 10/07
Added OEM CC
off-track is offline   Reply With Quote
Reply

Bookmarks


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Bad idle, drops rpms quick between shifting Ikiris S-Series Tech 8 08-09-2009 10:04 AM
High Idle AND now High RPMs 1995 SC2 randibou S-Series Tech 3 03-20-2009 05:52 PM
Sometimes hard to start, slightly high idle Insulator S-Series Tech 5 03-15-2009 12:07 PM
Hard Shifting, Stall Out and Hard Start lswatts L-Series Tech 6 12-11-2008 03:28 AM
High rpms and not shifting right WrenchForce S-Series Tech 2 12-03-2006 01:51 PM


All times are GMT -4. The time now is 03:58 AM.

Advanced Forum Search | Advanced Photo Search


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2023, vBulletin Solutions Inc.
SaturnFans.com. The Saturn Enthusiasts Site.