SaturnFans.com
what's new (beta) - classifieds - forums - photos


Go Back   SaturnFans.com Forums > Models > Saturn S-Series > S-Series Tech
Register FAQ Members List Groups Calendar Chat Room Search Today's Posts Mark Forums Read

Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 10-16-2017, 11:46 AM   #1
HFHEARD
Junior Member
HFHEARD is on a distinguished road
 
Join Date: Jun 2008
Location: Seattle Area
Posts: 22

1997 SL1
Default Weird High Idle issue

Sometimes when I put my warm Saturn into Park the engine RPM's will jump to around 2200-2300, then slowly drop down to normal. Please understand that this does NOT repeat, that is it is not a continual surging issue, that is it does not sit there and go up and down, up and down, etc. Runs like a swiss watch otherwise. Any ideas?

97 SL1
216K
Auto, AC, PS, Cruise

REWARD EXCELLENCE!

Add to HFHEARD's Reputation
Rate the quality of this post and help HFHEARD reputation points. Click the reputation button near the bottom left corner of this message box. Thank you!
HFHEARD is offline   Reply With Quote
SaturnFans.com Sponsored Links
Old 10-16-2017, 11:51 AM   #2
toggenburg
Master Member
toggenburg is a splendid one to beholdtoggenburg is a splendid one to beholdtoggenburg is a splendid one to beholdtoggenburg is a splendid one to beholdtoggenburg is a splendid one to beholdtoggenburg is a splendid one to beholdtoggenburg is a splendid one to beholdtoggenburg is a splendid one to behold
 
toggenburg's Avatar
 
Join Date: Apr 2010
Location: Beautiful Blue Ridge Mountains of Bedford, Virginia
Posts: 2,312

2001 SL1
Default Re: Weird High Idle issue

I would suspect the IAC (idle air control) might need cleaning....and while you are in that area, clean the TPS and Throttle body just for good measure.

REWARD EXCELLENCE!

Add to toggenburg's Reputation
Rate the quality of this post and help toggenburg reputation points. Click the reputation button near the bottom left corner of this message box. Thank you!
toggenburg is offline   Reply With Quote
Old 10-19-2017, 03:15 PM   #3
craftsman70
Junior Member
craftsman70 is on a distinguished road
 
Join Date: Jan 2013
Posts: 11
Default Re: Weird High Idle issue

I just went through this. Replacing the Throttle Position Sensor fixed it for me.

REWARD EXCELLENCE!

Add to craftsman70's Reputation
Rate the quality of this post and help craftsman70 reputation points. Click the reputation button near the bottom left corner of this message box. Thank you!
craftsman70 is offline   Reply With Quote
Reply



Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
weird idle/gauge issue... rockrtboy S-Series Tech 5 04-16-2015 01:38 PM
2000 SL1 Weird Idle Issue jonesy1994 S-Series Tech 2 01-08-2012 08:21 PM
Weird idle speed issue... TIMSPEED S-Series Tech 6 02-26-2009 02:20 PM
Weird idle issue SaturnManiac S-Series Tech 4 01-04-2007 10:38 PM
high idle help? weird electrical quirk too daisuke S-Series General 16 12-11-2004 01:49 AM


All times are GMT -5. The time now is 01:28 AM.

Advanced Forum Search | Advanced Photo Search


Powered by vBulletin® Version 3.8.9
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.
SaturnFans.com. The Saturn Enthusiasts Site.