SaturnFans.com
what's new (beta) - classifieds - forums - photos


Go Back   SaturnFans.com Forums > Models > Saturn Relay > Relay Tech
Register FAQ Members List Groups Calendar Chat Room Search Today's Posts Mark Forums Read

Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 05-12-2015, 09:22 PM   #1
wrenchhead34
New Member
wrenchhead34 is on a distinguished road
 
Join Date: May 2015
Posts: 2
Default Low Oil Pressure Alarm! - Now odometer display not working

We have a 2005 Saturn Relay 2. Has about 197k miles. The wife called today to say an alarm was going off and the display was reading "Low Oil Presssure". I had her park it and after work I checked it. I saw no signs that the oil pump was out so I decided to put in a new pressure relay. That turned off the alarm BUT now the LCD odometer/message display is not working. I take that back, it does light up and show "Key in Ignition" - sometime says it in spanish - but after that it goes balck and shows nothing.

Any one have any ideas whats going on? What can i check? Should I have error codes read?

REWARD EXCELLENCE!

Add to wrenchhead34's Reputation
Rate the quality of this post and help wrenchhead34 reputation points. Click the reputation button near the bottom left corner of this message box. Thank you!
wrenchhead34 is offline   Reply With Quote
SaturnFans.com Sponsored Links
Old 05-12-2015, 10:50 PM   #2
2NDSOUT
Master Member
2NDSOUT is a jewel in the rough2NDSOUT is a jewel in the rough2NDSOUT is a jewel in the rough2NDSOUT is a jewel in the rough
 
2NDSOUT's Avatar
 
Join Date: Sep 2000
Location: Cincinnati, Ohio
Posts: 7,108
 

1994 SL2
1999 SL
Default Re: Low Oil Pressure Alarm! - Now odometer display not working

How old is the battery in the Van?

We have a 2007 Chevy Uplander that is similar to the Relay, but our Uplander is a bare bones model without any bells and whistles on it...

I would check the battery in the Van- if the battery is older (5+ Years old)- it could be starting to show signs of starting to go dead by displaying odd electrical messages in the dash. You may be running on borrowed time with the battery. Seen similar happenings in my S-Series cars too...

...
Bryan

94SL2 HCE, "Pearl"

99 SL

94SL2 260K Miles
1/15

97SW2 266K Miles
2/15

Always
94SC1 340,501 Miles
Org. Engine/Auto Trans
2/97-10/08
Gone 3/12

92SL1
05VUE
91SC

REWARD EXCELLENCE!

Add to 2NDSOUT's Reputation
Rate the quality of this post and help 2NDSOUT reputation points. Click the reputation button near the bottom left corner of this message box. Thank you!
2NDSOUT is offline   Reply With Quote
Old 05-13-2015, 05:32 PM   #3
wrenchhead34
New Member
wrenchhead34 is on a distinguished road
 
Join Date: May 2015
Posts: 2
Default Re: Low Oil Pressure Alarm! - Now odometer display not working

The battery is dated 8/12, so not to old. The wife said the display came on back to normal today. Hmm? Now I'm wondering if the oil pressure switch was really bad or we had some funky electrical issue going on! I am going to test the switch at work tomorrow. I'll supply some pressure and see what the resistance is. Thought i read that it should be between 15 and 80(??) ohms?

REWARD EXCELLENCE!

Add to wrenchhead34's Reputation
Rate the quality of this post and help wrenchhead34 reputation points. Click the reputation button near the bottom left corner of this message box. Thank you!
wrenchhead34 is offline   Reply With Quote
Old 05-14-2015, 09:54 AM   #4
2NDSOUT
Master Member
2NDSOUT is a jewel in the rough2NDSOUT is a jewel in the rough2NDSOUT is a jewel in the rough2NDSOUT is a jewel in the rough
 
2NDSOUT's Avatar
 
Join Date: Sep 2000
Location: Cincinnati, Ohio
Posts: 7,108
 

1994 SL2
1999 SL
Default Re: Low Oil Pressure Alarm! - Now odometer display not working

I would guess that would be right. I haven't had any issues with our Uplander. Maybe a good test for you would be to put your multimeter on the battery with the Van off (it should read 12 Volts), and then with the Van running it should read 13-15 Volts.

If the Volts reading is less then 12 Volts with the Van sitting, that would point to a bad battery.

If the Volts reading is less then 13-15 Volts with the Van running, that would point to a bad alternator.

Hope this helps you out.

...
Bryan

94SL2 HCE, "Pearl"

99 SL

94SL2 260K Miles
1/15

97SW2 266K Miles
2/15

Always
94SC1 340,501 Miles
Org. Engine/Auto Trans
2/97-10/08
Gone 3/12

92SL1
05VUE
91SC

REWARD EXCELLENCE!

Add to 2NDSOUT's Reputation
Rate the quality of this post and help 2NDSOUT reputation points. Click the reputation button near the bottom left corner of this message box. Thank you!
2NDSOUT is offline   Reply With Quote
Old 11-14-2016, 03:18 PM   #5
crkeehn
Junior Member
crkeehn will become famous soon enoughcrkeehn will become famous soon enough
 
Join Date: Aug 2007
Location: Raleigh, NC
Posts: 17

2005 RELAY-3
Default Re: Low Oil Pressure Alarm! - Now odometer display not working

Quote:
Originally Posted by 2NDSOUT View Post
How old is the battery in the Van?

We have a 2007 Chevy Uplander that is similar to the Relay, but our Uplander is a bare bones model without any bells and whistles on it...

I would check the battery in the Van- if the battery is older (5+ Years old)- it could be starting to show signs of starting to go dead by displaying odd electrical messages in the dash. You may be running on borrowed time with the battery. Seen similar happenings in my S-Series cars too...
I would second the suggestion to look at the battery. When I had issues with my battery, I began to get all sorts of strange indicators. Once the battery was tested and replaced, the van began to act normally again.

REWARD EXCELLENCE!

Add to crkeehn's Reputation
Rate the quality of this post and help crkeehn reputation points. Click the reputation button near the bottom left corner of this message box. Thank you!
crkeehn is offline   Reply With Quote
Old 11-26-2016, 07:23 AM   #6
billysvue
Master Member
billysvue is a jewel in the roughbillysvue is a jewel in the roughbillysvue is a jewel in the rough
 
Join Date: Aug 2012
Location: san diego
Posts: 4,355

2005 VUE 2.2L
Default Re: Low Oil Pressure Alarm! - Now odometer display not working

3 yrs and 4 months was all I was able to get out of a COstco battery, recently, before a dead cell reared it's ugly head as a weak/ no start condition, the morning following a 30 mile drive the night before.

BUmp start got'er going following day, but charging was no help as the storage wasn't there, anymore( it would quickly drop off in a couple hours below 11 volts).

Chalk it up to potholes and rough RR crossings( batts don't like vibration). I briefly entertained a parasitic loss causing the issue( I disconnected a small inverter I had plugged into the cig lighter) and poked around under the hood, but that effort lasted until the next day when I had the same nostart issue as the previous morn.

Batt swap,problem gone.

...
'05 ,2.2L, FWD,5-speed stick with transaxle death rattle is history,,,
'17 Suby Forester

245216 mi. VUe is off to the dealer auction
I'm a secondhand vegetarian.
Cows eat grass, I eat cows.

REWARD EXCELLENCE!

Add to billysvue's Reputation
Rate the quality of this post and help billysvue reputation points. Click the reputation button near the bottom left corner of this message box. Thank you!
billysvue is offline   Reply With Quote
Reply



Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Service Verhicle Light has been flashing on the odometer display Stunn3r Ion Tech 7 11-24-2014 02:49 PM
Radio Display not working g8redit Vue Tech 3 01-17-2014 04:07 PM
Info Display not working Articwhite2008 Astra General 5 05-19-2013 03:30 AM
radio display not working but plays cds rayc S-Series Tech 1 09-23-2008 06:10 AM
Odometer Mileage Display Urbanrover L-Series General 7 10-06-2006 06:34 PM


All times are GMT -5. The time now is 10:17 AM.

Advanced Forum Search | Advanced Photo Search


Powered by vBulletin® Version 3.8.9
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.
SaturnFans.com. The Saturn Enthusiasts Site.