SaturnFans.com
what's new (beta) - classifieds - forums - photos


Go Back   SaturnFans.com Forums > Models > Saturn S-Series > S-Series Tech
Register FAQ Members List Groups Calendar Chat Room Search Today's Posts Mark Forums Read

Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 09-21-2012, 09:57 AM   #1
grandy
New Member
grandy is on a distinguished road
 
Join Date: Sep 2012
Posts: 3
Default SL2 barely runs - EGR?

I've owned 4 saturns, still have an 01 SC2. Never any problems. A friend asked me to help her get her 95 SL2 running. Its the DOHC, and it throbs/pulses at idle. Cuts out like it has a vacuum leak. I swapped the EGR from my SC2, and the symptoms are the same. I've replaced TPS & the coolant sensor. (the coolant sensor had been previously replaced, it has a new connector) From searching the forums, it might be the EGR Solenoid?? If so - where is it?
Any ideas - I'm getting frustrated, not only with the car but with taking my friend to work every day....
thanks for any advice!
Grandy

REWARD EXCELLENCE!

Add to grandy's Reputation
Rate the quality of this post and help grandy reputation points. Click the reputation button near the bottom left corner of this message box. Thank you!
grandy is offline   Reply With Quote
SaturnFans.com Sponsored Links
Old 09-21-2012, 10:16 AM   #2
blue92
Senior Member
blue92 will become famous soon enoughblue92 will become famous soon enough
 
Join Date: Jun 2008
Location: Omaha, NE
Posts: 1,283
 

1992 SL1
1998 SC2
Default Re: SL2 barely runs - EGR?

If I recall correctly, the EGR on a 95 is not the same as on an 01.
DId you check the connection where they spliced the new connector on the ECTS leads?
They are usually just crimped, and should be soldered together.
Alos, the 95 has 2 temp sensors, you sure you replaced the correct one?

...
92 SL1 original owner
94 SL2 Homecoming
98 SC2 White Hot
02 SC2

REWARD EXCELLENCE!

Add to blue92's Reputation
Rate the quality of this post and help blue92 reputation points. Click the reputation button near the bottom left corner of this message box. Thank you!
blue92 is offline   Reply With Quote
Old 09-21-2012, 10:37 AM   #3
alordofchaos
Super Member
alordofchaos is a splendid one to beholdalordofchaos is a splendid one to beholdalordofchaos is a splendid one to beholdalordofchaos is a splendid one to beholdalordofchaos is a splendid one to beholdalordofchaos is a splendid one to beholdalordofchaos is a splendid one to behold
 
alordofchaos's Avatar
 
Join Date: Jan 2009
Location: Central MI
Posts: 11,153
 

1998 SL2
1997 SL2
Default Re: SL2 barely runs - EGR?

1995 was the first year everyone got electronic EGRs; California got electric EGRs in 1994. Not real familiar with EGR issues, but if you suspect the EGR, I think the usual thing test is to block it off and see if the car improves.

In addition to checking the ECTS connector and wire splice, I'd pull the spark plugs and check condition, spark plug wires, and the bolts for the ignition module for corrosion. If you find fouled single platinum plugs, discard and replace with copper core spark plugs.

Was there a precipitating event in the maintenance history (e.g., "it started shortly after I did xx")? Or is it a condition that showed up out of the blue, started gradually getting worse?

...
I'm not worthy to grovel in the shadow of Signmaster's wisdom

11/2016 red 2002 5 spd SC2 124k DD
7/2010 Craigslist white 1997 SC2 project
12/2008 eBay silver 1998 SL2 5 spd 102k, now 201k+ miles

REWARD EXCELLENCE!

Add to alordofchaos's Reputation
Rate the quality of this post and help alordofchaos reputation points. Click the reputation button near the bottom left corner of this message box. Thank you!
alordofchaos is offline   Reply With Quote
Old 09-21-2012, 07:10 PM   #4
grandy
New Member
grandy is on a distinguished road
 
Join Date: Sep 2012
Posts: 3
Default Re: SL2 barely runs - EGR?

In addition to checking the ECTS connector and wire splice, I'd pull the spark plugs and check condition, spark plug wires, and the bolts for the ignition module for corrosion. If you find fouled single platinum plugs, discard and replace with copper core spark plugs.

Was there a precipitating event in the maintenance history (e.g., "it started shortly after I did xx")? Or is it a condition that showed up out of the blue, started gradually getting worse?[/QUOTE]


Thanks - checked the CTS wires and soldered them. I tried blocking the EGR - no difference. I pulled the plugs and the two on the passenger side had fresh oil on the threads.....cracked head? I really don't know what precluded the failure; she said that it never overheated.

REWARD EXCELLENCE!

Add to grandy's Reputation
Rate the quality of this post and help grandy reputation points. Click the reputation button near the bottom left corner of this message box. Thank you!
grandy is offline   Reply With Quote
Old 09-21-2012, 08:30 PM   #5
grandy
New Member
grandy is on a distinguished road
 
Join Date: Sep 2012
Posts: 3
Default Re: SL2 barely runs - EGR?

Thanks - checked the CTS wires and soldered them. I tried blocking the EGR - no difference. I pulled the plugs and the two on the passenger side had fresh oil on the threads.....cracked head? I really don't know what precluded the failure; she said that it never overheated.[/QUOTE]

more:
I got it to run - sort of. By feathering the gas, i was able to keep it running at high rpm. It pulses there too. once it warmed a bit, it would idle. a minute later it idles good. two more minutes and it cuts off completely. Could the ects connector be responsible?

REWARD EXCELLENCE!

Add to grandy's Reputation
Rate the quality of this post and help grandy reputation points. Click the reputation button near the bottom left corner of this message box. Thank you!
grandy is offline   Reply With Quote
Reply



Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Passed Emissions - Barely ToastTheRabbit S-Series Tech 3 04-29-2012 02:44 PM
Rough idle... barely runs broman S-Series Tech 10 02-18-2009 04:53 PM
93 Saturn SL 5SPD, Runs stalls... runs Chanman S-Series Tech 1 01-05-2009 05:45 PM
Pics of the 18 that barely clear mad_nigerian S-Series General 26 08-16-2007 03:44 PM
A/C barely cold- mechanic says theres nothing to fix acr2001 S-Series General 19 09-29-2005 11:29 PM


All times are GMT -5. The time now is 03:17 AM.

Advanced Forum Search | Advanced Photo Search


Powered by vBulletin® Version 3.8.9
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.
SaturnFans.com. The Saturn Enthusiasts Site.