SaturnFans.com
what's new (beta) - classifieds - forums - photos


Go Back   SaturnFans.com Forums > Models > Saturn S-Series > S-Series Tech
Register FAQ Members List Groups Calendar Chat Room Search Today's Posts Mark Forums Read

Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 03-16-2008, 04:09 PM   #1
Road Warrrior
New Member
Road Warrrior is on a distinguished road
 
Join Date: Mar 2008
Posts: 4
Default 99 SC1 auto trans. - no 1st gear

Hey all, first time here, so I'm looking for some help.
I just bought a 99 SC1 for my son, he'll be 16 in May. This car has 128k miles on it but is in decent shape for the most part.

The biggest problem is the transmission doesn't seem to have first gear. Taking off from a dead stop, the car has no power and will only rev to 2500 rpm. Then it feels like it goes straight into 3rd, power feels good, and if I floor it, it will downshift and max out the rpm's before shifting back into 3rd again.

I've been doing some reading in the All Data manual about the transmission, and I think it's an electrical problem preventing the tranny from using 1st gear. The service engine soon light is on, but I haven't been able to get the codes scanned yet.

I did change the trans. oil and filter yesterday. The oil wasn't burnt smelling so I don't think there's anything major wrong inside. ALSO, when I took off the old filter, there was a large magnet stuck to the filter, mostly blocking the flow of oil through the filter in my opinion. Is that magnet supposed to be there, or is this something that someone else has done. I know most autos have a magnet inside the pan, but I've never seen one on a filter before. I left it out but put it on the outside end of the filter, refilled with oil and drove the car but still with the same symptoms.

Any ideas from you experts out there?? Thanks.

REWARD EXCELLENCE!

Add to Road Warrrior's Reputation
Rate the quality of this post and help Road Warrrior reputation points. Click the reputation button near the bottom left corner of this message box. Thank you!
Road Warrrior is offline   Reply With Quote
SaturnFans.com Sponsored Links
Old 03-16-2008, 04:45 PM   #2
rickystarshine
Member
rickystarshine has a spectacular aura aboutrickystarshine has a spectacular aura about
 
rickystarshine's Avatar
 
Join Date: Jan 2006
Location: Michigan!
Posts: 469

2005 ION-2 Sedan
Default Re: 99 SC1 auto trans. - no 1st gear

It could be you need a new valve body for the tranny.
it could also be you need your charging system repaired. these trannies are computer controled, so bad voltage will cause an infinte number of problems.
Use the search function in these forums, this problem has been covered a gazillion times, you will find a vast library of information, if you search these forums.

Good Luck!

Rick

REWARD EXCELLENCE!

Add to rickystarshine's Reputation
Rate the quality of this post and help rickystarshine reputation points. Click the reputation button near the bottom left corner of this message box. Thank you!
rickystarshine is offline   Reply With Quote
Old 03-16-2008, 04:53 PM   #3
banditkaine
Member
banditkaine is on a distinguished road
 
banditkaine's Avatar
 
Join Date: Sep 2007
Location: Miami, FL
Posts: 321
 

2002 SL2
Default Re: 99 SC1 auto trans. - no 1st gear

my transmission filter had a magnet in it too.. dunno what thats about but when i replaced it the new one didnt have it.

REWARD EXCELLENCE!

Add to banditkaine's Reputation
Rate the quality of this post and help banditkaine reputation points. Click the reputation button near the bottom left corner of this message box. Thank you!
banditkaine is offline   Reply With Quote
Old 03-16-2008, 04:59 PM   #4
rickystarshine
Member
rickystarshine has a spectacular aura aboutrickystarshine has a spectacular aura about
 
rickystarshine's Avatar
 
Join Date: Jan 2006
Location: Michigan!
Posts: 469

2005 ION-2 Sedan
Default Re: 99 SC1 auto trans. - no 1st gear

I had this EXACT same problem, I changed out the valve body & it took care of the problem.
Still I would check to make sure the fluid level is correct, check to make sure the car's charging system is working properly & search these forums. it could be something else/

the magnet should be on the outside of the spin on filter, if it is to be used at all.

REWARD EXCELLENCE!

Add to rickystarshine's Reputation
Rate the quality of this post and help rickystarshine reputation points. Click the reputation button near the bottom left corner of this message box. Thank you!
rickystarshine is offline   Reply With Quote
Old 03-16-2008, 05:04 PM   #5
AmericanImport
Member
AmericanImport is on a distinguished road
 
AmericanImport's Avatar
 
Join Date: Dec 2007
Location: Attleboro, MA
Posts: 73
 

1994 SL2
1995 SL1
Default Re: 99 SC1 auto trans. - no 1st gear

Light could be from the coolant temp sensor...It's a major input sensor for shift points and are known to have problems on these cars. Anyone will tell you the first thing to do when buying a s-series is go to the dealer and get the brass tipped coolant sensor instead of the resin one thats probably been chewed through.

REWARD EXCELLENCE!

Add to AmericanImport's Reputation
Rate the quality of this post and help AmericanImport reputation points. Click the reputation button near the bottom left corner of this message box. Thank you!
AmericanImport is offline   Reply With Quote
Old 03-16-2008, 05:45 PM   #6
ssicarman
Super Member
ssicarman is a splendid one to beholdssicarman is a splendid one to beholdssicarman is a splendid one to beholdssicarman is a splendid one to beholdssicarman is a splendid one to beholdssicarman is a splendid one to beholdssicarman is a splendid one to behold
 
ssicarman's Avatar
 
Join Date: Oct 2000
Location: Western Canada
Posts: 10,448
 
Default Re: 99 SC1 auto trans. - no 1st gear

Welcome to the Board.


Step one.
Get the codes read. Let us know what it/they are.
Once we have them there is a direction to go.

The magnet is factory. Chances are the fliter has not been off of the trans from the factory.

...
A lousy day in paradise is still a day in paradise.

REWARD EXCELLENCE!

Add to ssicarman's Reputation
Rate the quality of this post and help ssicarman reputation points. Click the reputation button near the bottom left corner of this message box. Thank you!
ssicarman is offline   Reply With Quote
Old 03-16-2008, 06:05 PM   #7
rc1488
Master Member
rc1488 has a spectacular aura aboutrc1488 has a spectacular aura about
 
rc1488's Avatar
 
Join Date: Jun 2007
Location: Carmel, NY
Posts: 5,658
 

1997 SL2
1995 SC2
Default Re: 99 SC1 auto trans. - no 1st gear

Quote:
Originally Posted by ssicarman View Post
Welcome to the Board.


Step one.
Get the codes read. Let us know what it/they are.
Once we have them there is a direction to go.

The magnet is factory. Chances are the fliter has not been off of the trans from the factory.
^^^+1

Which is not a good thing. Saturn trannys will last many miles if taken care of properly (filter/fluid change every 30k).

Get the code as stated above.

Also while your out, get a brass Engine Coolant Temperature Sensor. This sensor is vital to many systems of the car including shift points and TC lock up points. Yours is resin and can crack sending false data to the PCM.
http://www.youtube.com/watch?v=JC0U53w_Htk
Video provided by richpin

...
Current: 95 SC2 Man 97 SL2 Auto 98 SL1 Auto 01 SL1 Man 02 SL1 Man
Past: 94 SL2 Man 95 SL2 Man 95 SL2 Man 96 SL2 Auto 97 SL2 Man 98 SL2 Auto 99 SL2 Auto
2010 SCCA Mohud Street Championship-2nd Place

REWARD EXCELLENCE!

Add to rc1488's Reputation
Rate the quality of this post and help rc1488 reputation points. Click the reputation button near the bottom left corner of this message box. Thank you!
rc1488 is offline   Reply With Quote
Reply



Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
96 SC2 auto only 1st gear scmx007 S-Series Tech 5 09-03-2009 05:17 PM
95 SC1 5 speed locked in 1st gear casterman S-Series Tech 1 03-22-2008 01:36 AM
94 SL2 Auto with 1st gear only fredsfix S-Series Tech 2 02-04-2008 03:16 PM
** 94sl2 Strange Auto Trans Problem: Random no 1st gear + chk eng light Fricken eh! S-Series General 6 10-22-2007 03:32 PM
Code 708 and no 1st. gear in auto trans Geronimo S-Series Tech 0 09-17-2006 05:40 PM


All times are GMT -4. The time now is 04:30 AM.

Advanced Forum Search | Advanced Photo Search


Powered by vBulletin® Version 3.8.9
Copyright ©2000 - 2020, vBulletin Solutions, Inc.
SaturnFans.com. The Saturn Enthusiasts Site.