SaturnFans.com
what's new (beta) - classifieds - forums - photos


Go Back   SaturnFans.com Forums > Models > Saturn S-Series > S-Series Tech
Register FAQ Members List Groups Calendar Chat Room Search Today's Posts Mark Forums Read

Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 08-27-2013, 09:10 PM   #1
ndifrischia
Junior Member
ndifrischia is on a distinguished road
 
Join Date: Aug 2013
Location: Western Pennsylvania
Posts: 26

1997 SL1
Dizzy All Sorts of Problems!... i think

I recently bought a 97 SL1 1.9 SOHC (although im finding that appropriate parts are for a 98) with 209k miles about two months ago or so
Old owner said it ran good with high milage oil and a bottle of injector cleaner in the tank. He said it would throw an EGR engine code (no P0# given) now and then and had some idle oddities and such i would expect of a car of this high milage.
Bought it and ran it solid for two months, changed oil and bypassed the injector cleaner.
Engine light came on for me and i took it to AZ, Codes thrown
P0327
P0404
P0303
Cleaned EGR... with seafoam.. hope that wasnt a mistake
And it was.. mediocre, still ran, shot seafoam smoke out the back
Changed plug wires, still had a miss, still ran it
Then One instance i was stopped on a hill (i typically put the car in neutral at a stop, it seemed to idle better) and i when i took off, complete lack of power, engine light flashing at me and horrible shudder. Limped Home with multiple stops (thought i was about to overheat or destroy the transmission or something bad!) and took it to a local shop and read the codes. Sadly i didnt get the numbers but it had about 17 codes in it and possibly also in the history.
#4 Cylinder has very weak spark and when pulling the plug wire while running it barely affects the engine. Cylinder 1 almost kills it if pulled. Cylinder 2 makes it about half power when pulled. Cylinder four spark plug is DOUSED in fuel when removed, Cylinder four injector has been replaced and doesnt match, it has three ports on the injector tip while the other three look to have a screen on the tip (difference between 97 & 98 i believe). Swapped #4 injector with #1 and now when #4 plug wire is pulled it affects the engine more than with the odd injector. valve lifters seem to be in working order when the cover is pulled. Pulled o2 sensor and took it down the road and it runs rough. I dont know why i keep thinking this but i feel like its over fueling and ... ugh i dont know
Things i have done that havent really helped..
ECTS
02 Sensor
Plugs (NGK)
Wires
Fuel Filt
Cleaned throttle body and IAC
Both coil packs spark while cranking with the boots off the towers
Fuel pressure is reading good
Wires(I tried AC Delco but they were crap and the insulator boot pulled off so i put on an expensive set from a VW that seem to work pretty darn good)
Compression Test - 1=190 2=85 3=210 4=220
now i know the #2 cylinder is running low but the symptoms are very odd. When the odd ball injector was changed to cylinder 1, engine mounting surface, grounding bolts and ICM. I am pulling my hair out... and there wasnt much there to begin with. After most of that i get this string of codes.. under what conditions im not quite sure.. changed a bunch of things around and getting it out to erase the codes is a bit troublesome... so there could be some old/odd data here

P0351
P0405
P0352
P0202
P1599
P0117
P0122
P0304
P0327
P0134
P0300
P0201
P0204
P0341
P0351
P1133

REWARD EXCELLENCE!

Add to ndifrischia's Reputation
Rate the quality of this post and help ndifrischia reputation points. Click the reputation button near the bottom left corner of this message box. Thank you!
ndifrischia is offline   Reply With Quote
SaturnFans.com Sponsored Links
Old 08-28-2013, 12:09 AM   #2
ndifrischia
Junior Member
ndifrischia is on a distinguished road
 
Join Date: Aug 2013
Location: Western Pennsylvania
Posts: 26

1997 SL1
Default Re: All Sorts of Problems!... i think

Im sorry i started a thought there and trailed off...
I With odd ball injector swapped with #1 Cyl, Old ICM/Coils back on (cleaned up a bit), it seems to run good cold... or more like once i decelerate and then try and take off again... feels rather powerless, jerky and misses...

REWARD EXCELLENCE!

Add to ndifrischia's Reputation
Rate the quality of this post and help ndifrischia reputation points. Click the reputation button near the bottom left corner of this message box. Thank you!
ndifrischia is offline   Reply With Quote
Old 08-28-2013, 07:05 AM   #3
Highmile
Senior Member
Highmile will become famous soon enoughHighmile will become famous soon enough
 
Highmile's Avatar
 
Join Date: Mar 2001
Location: St. Louis, Mo.
Posts: 1,104

1995 SL1
Default Re: All Sorts of Problems!... i think

No matter what you throw at it, until the 85 psi compression on #2 is resolved noting is really going to make it run decently.

It does seem like it has a ton of issues besides and maybe someone else will chime in and help but it really sounds like an electrical/ecm issue to me with the number of codes you have.

Highmile
'95 SL1 526k and counting

REWARD EXCELLENCE!

Add to Highmile's Reputation
Rate the quality of this post and help Highmile reputation points. Click the reputation button near the bottom left corner of this message box. Thank you!
Highmile is offline   Reply With Quote
Old 08-28-2013, 10:25 AM   #4
ndifrischia
Junior Member
ndifrischia is on a distinguished road
 
Join Date: Aug 2013
Location: Western Pennsylvania
Posts: 26

1997 SL1
Default Re: All Sorts of Problems!... i think

Will be working on compression issues very soon..
Also will clear codes for a fresh start to see what pops up
Drove into work today and it actually ran okayish

REWARD EXCELLENCE!

Add to ndifrischia's Reputation
Rate the quality of this post and help ndifrischia reputation points. Click the reputation button near the bottom left corner of this message box. Thank you!
ndifrischia is offline   Reply With Quote
Old 08-29-2013, 11:35 AM   #5
ndifrischia
Junior Member
ndifrischia is on a distinguished road
 
Join Date: Aug 2013
Location: Western Pennsylvania
Posts: 26

1997 SL1
Default Re: All Sorts of Problems!... i think

RPMs raise to 2k at start up and then drop to 800 after 7 seconds... im thnking TPS.. but would love a second opinion. Will be checking compression wet soon

REWARD EXCELLENCE!

Add to ndifrischia's Reputation
Rate the quality of this post and help ndifrischia reputation points. Click the reputation button near the bottom left corner of this message box. Thank you!
ndifrischia is offline   Reply With Quote
Old 09-02-2013, 02:11 PM   #6
ndifrischia
Junior Member
ndifrischia is on a distinguished road
 
Join Date: Aug 2013
Location: Western Pennsylvania
Posts: 26

1997 SL1
Default Re: All Sorts of Problems!... i think

Current DTCs
P0303
P1133

Will be checking Wet Compression Today

REWARD EXCELLENCE!

Add to ndifrischia's Reputation
Rate the quality of this post and help ndifrischia reputation points. Click the reputation button near the bottom left corner of this message box. Thank you!
ndifrischia is offline   Reply With Quote
Reply



Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
All sorts of info Zaturn Astra General 19 02-24-2012 10:04 PM
All sorts of crazy stuff going on with a 2001 SC Zosozeppelin S-Series General 9 03-27-2011 11:28 AM
Please help! All sorts of problems... Chapps34 Ion Tech 3 11-24-2009 12:51 PM
A "personal" TSB of sorts.. wolfman Miscellaneous Tech 1 05-09-2003 08:23 AM


All times are GMT -5. The time now is 05:41 PM.

Advanced Forum Search | Advanced Photo Search


Powered by vBulletin® Version 3.8.9
Copyright ©2000 - 2018, vBulletin Solutions, Inc.
SaturnFans.com. The Saturn Enthusiasts Site.