SaturnFans.com
what's new (beta) - classifieds - forums - photos


Go Back   SaturnFans.com Forums > Models > Saturn S-Series > S-Series Tech
Register FAQ Members List Groups Calendar Chat Room Search Today's Posts Mark Forums Read

 
 
Thread Tools Display Modes
Prev Previous Post   Next Post Next
Old 09-21-2018, 02:52 PM   #1
biglou17
Junior Member
biglou17 is on a distinguished road
 
Join Date: Feb 2013
Location: Kansas City
Posts: 21

2001 SC2
Mad High Idoling

I have a 2001 Saturn SC2. Im normally able to figure whats wrong with the car but not this time. My Saturn has issues idoling high. Sometimes I can start it up and its 100% fine and others the idol will race. When shifting into gear the rpms drop from 2k+ to around 1.5k. While driving due to the high rpms, im grinding down my breakpads trying to get it to stop. There are also times when im driving it, if i hit a stoplight and was sitting there for a while waiting for it to turn green the rpms would slowly roll down to 800 and then the issue would correct itself but if i wasnt there long enough for it to hit 800 then the issue would remain. The frist things I did was replaced the TPS and cleaned the throttle body with carb cleaner, I also cleaned out my EGR valve. Turned out that I was completely missing a vaccum hose on the back of the throttle body so i got one of those and put it on. After doing this the car had a hard time starting but after it did it seemed fine but the next day it was doing the same thing but now this time it would idol too low, around 500 rpm. i looked up the codes and ended up replacing the upstream O2 sensor. Where the exhaust manifold and engine connect, there was a ton of carbon build up there so I cleaned that all out as well. The car is still acting the same though. however this time, when the car starts normally, I am able to drive out of my neighborhood and as soon as I start getting to about 30mph, the idol jumps higher than normal. I have checked for vaccum leaks and so far i dont feel like I have any. I have checked this while the car was runnig at a normal rpm and also while it is high using carb cleaner. I have also completely covered the top of the throttle body during both and the engine cuts all air and dies. When I replaced the O2 sensor I did have codes but after replacing the O2 sensor, I reset the computer and now I have 0 codes, which im assuming is due to the computer still trying to figure what wrong. The codes I had before are P0507, P0122, P0133, and P0410. Any help would be appreciated.

REWARD EXCELLENCE!

Add to biglou17's Reputation
Rate the quality of this post and help biglou17 reputation points. Click the reputation button near the bottom left corner of this message box. Thank you!
biglou17 is offline   Reply With Quote
SaturnFans.com Sponsored Links
 



Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Outlook XR - PO 496 DTC - Evaporator Emission High System High Purge Flow Brian Mabee Outlook General 1 07-12-2014 01:17 PM
solved high idle, now high temp/no heat gdf_sl1 S-Series General 7 10-10-2012 12:26 PM
'99 SC2 High Idle and High RPM Miss rwpurdy S-Series Tech 4 07-06-2011 01:01 AM
Very High Pitch Noise only at high speed, and doesn't depend on engine load StandsOnToes S-Series Tech 2 01-06-2010 07:00 PM
High Idle AND now High RPMs 1995 SC2 randibou S-Series Tech 3 03-20-2009 05:52 PM


All times are GMT -4. The time now is 08:12 AM.

Advanced Forum Search | Advanced Photo Search


Powered by vBulletin® Version 3.8.9
Copyright ©2000 - 2019, vBulletin Solutions, Inc.
SaturnFans.com. The Saturn Enthusiasts Site.