SaturnFans.com
what's new (beta) - classifieds - forums - photos


Go Back   SaturnFans.com Forums > Models > Saturn L-Series > L-Series Tech
Register FAQ Members List Groups Calendar Chat Room Search Today's Posts Mark Forums Read

Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 04-08-2017, 06:54 PM   #1
DoctorBambu
New Member
DoctorBambu is on a distinguished road
 
Join Date: Jan 2017
Location: Pahoa, HI
Posts: 2

1999 SL1
1998 SL1
Question 1999 SL1 Clutch issue?

Aloha,

Long time reader, first time posting, such a wealth of info that I have never needed too, aloha all Saturnfans...

I just replaced the pressure plate, disc, throw-out bearing and a new hydraulics system, following the great notes from Cris Thomas.. But, now it will shift into any gear (havent checked 5th or reverse) without the clutch and the wheels engage(it is still on jacks). The clutch pedal and hydraulics seem to be working fine.

At a loss as to what is wrong or to fix?

Thanks in advance,
Phil

REWARD EXCELLENCE!

Add to DoctorBambu's Reputation
Rate the quality of this post and help DoctorBambu reputation points. Click the reputation button near the bottom left corner of this message box. Thank you!
DoctorBambu is offline   Reply With Quote
SaturnFans.com Sponsored Links
Old 04-08-2017, 08:06 PM   #2
fdryer
Super Member
fdryer has a reputation beyond reputefdryer has a reputation beyond reputefdryer has a reputation beyond reputefdryer has a reputation beyond reputefdryer has a reputation beyond reputefdryer has a reputation beyond reputefdryer has a reputation beyond reputefdryer has a reputation beyond reputefdryer has a reputation beyond reputefdryer has a reputation beyond reputefdryer has a reputation beyond repute
 
fdryer's Avatar
 
Join Date: Jan 2006
Location: NYC
Posts: 41,310
 

2003 L-Series 3.0L Sedan
Default Re: 1999 SL1 Clutch issue?

1-You mistakenly posted in the L-series forums and you have an S-series car. Either let this thread die and simply post a new thread in the S-series Tech forums or pm the Admin and wait for a reply. Its just easier to let this thread die.

2-As to your clutch repairs and still on jacks, you may be distracted by the wheels turning and presuming something wrong. Drop the front end where the wheels make contact with ground and try everything again. If your repairs went fine and nothing was left out, the wheels need to be on the ground for amy meaningful tests otherwise you're probably seeing parasitic drag enabling both wheels to turn while shifting with or without clutching.

Its not discussed at length about manual xmissions but the gear case still turns from frictional drag; the heavy lubricant and input drive shaft still turns with or without gear engagement. In neutral, no gears are engaged but the drive shaft still turns. Without wheels touching ground, the lack of wheel resistance against turning allows the parasitic drag to turn both wheels. If you're careful, with wheels still off the ground, place a foot against one wheel to stop it from turning - you should be able to stop it as the xmission is in neutral. The other wheel may or may not turn and you can probably have another person stop that wheel from turning too. This is what should occur as the drive wheels are on the ground with the engine idling and xmission in neutral. The weight of the car won't allow the xmission to move the car in neutral. If the new clutch parts are installed correctly and normal clutch pedal is applied with the engine idling, the car shouldn't move (parking brakes released). Shifting into first should be without issues and letting out the clutch should engage xmission to engine to move the car. And so on and so forth with all the other gears.

REWARD EXCELLENCE!

Add to fdryer's Reputation
Rate the quality of this post and help fdryer reputation points. Click the reputation button near the bottom left corner of this message box. Thank you!
fdryer is offline   Reply With Quote
Reply



Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
1999 Sc2 Abs Issue dmwarnke S-Series General 5 12-06-2015 08:18 PM
Clutch went out of my 1999 Sl1 YESTERDAY slapshot 11 S-Series Tech 28 01-01-2014 01:57 AM
1999 SL2 Issue dale1775 S-Series General 14 05-22-2011 06:26 PM
1999 SC1 Tranny issue, Plz Help ryansaturn S-Series Tech 4 02-14-2011 09:51 PM
2005 Vue Clutch Reservoir Dry = No Clutch. Slave issue??? polycar Vue Tech 1 09-03-2010 01:11 AM


All times are GMT -4. The time now is 10:56 PM.

Advanced Forum Search | Advanced Photo Search


Powered by vBulletin® Version 3.8.9
Copyright ©2000 - 2018, vBulletin Solutions, Inc.
SaturnFans.com. The Saturn Enthusiasts Site.