SaturnFans.com
what's new (beta) - classifieds - forums - photos


Go Back   SaturnFans.com Forums > Models > Saturn S-Series > S-Series Tech
Register FAQ Members List Groups Calendar Chat Room Search Today's Posts Mark Forums Read

 
 
Thread Tools Display Modes
Prev Previous Post   Next Post Next
Old 11-10-2017, 02:29 PM   #1
Brandonrr
Junior Member
Brandonrr has a spectacular aura aboutBrandonrr has a spectacular aura about
 
Join Date: Dec 2015
Location: Nampa, ID
Posts: 34

1997 SL1
Default 94 sc2 difficult to start in cold weather

I haven't poated here in a while, but have been lurking. Last september, i found my favorite s-series with crazy low miles and the right price. It had (verified with carfax) 33k miles. I have since sold my 97 sl1. I'm currently at 52k miles.

This issue started rearing its ugly head at the end of last winter. It would take 2 or 3 attemps of 4-5 second cranks for it to start. It would sputter a bit while trying to start. Once the weather warmed up, it went back to starting within half a second like normal. It has been fine unt it got cold again this year.

Now, it takes about 5 minutes of attempting to start it to get it to start. After it starts, it struggles to keep running until the rpms slowly drop to nothing and it stalls. After the 2nd or 3rd time, it stays running, but any throttle will bog it down. Once it has been running for a minute, it runs completely normal, with the exception of grey smoke when i jab the trottle in neutral when it is still somewhat cold. Any subsequent starts while the engine is still fairly warm are the normal half second start.

This morning after trying to start for about 4 minutes, i pulled a couple spark plugs and they were bone dry with a little white residue. After cycling the fuel pump about 10 times before cranking again, it relectantly started.

I HAVE replaced and updated the ECTS with the brass unit. It was the first thing i did when i got the car. I also replaced the thermostat, as it still stayed around 1/4 on the temp gauge. It has run a little over 3/8 since.

I just got back from the parts store with a new fuel filter. It's probably overdue anyway.

A search only showed ECTS being the issue for hard cold starts. Anybody know what else could cause my hard starting issues?

REWARD EXCELLENCE!

Add to Brandonrr's Reputation
Rate the quality of this post and help Brandonrr reputation points. Click the reputation button near the bottom left corner of this message box. Thank you!
Brandonrr is offline   Reply With Quote
SaturnFans.com Sponsored Links
 



Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Won't start in cold weather ninjasquirrel2 Ion Tech 14 02-14-2016 06:31 AM
2004 Vue Manual Tran Shuddering on Cold Start in Cold Weather sixstringmonk Vue Tech 5 02-20-2012 07:28 PM
Cold weather = No start? The Beast S-Series Tech 13 12-31-2008 02:33 PM
Cold weather start problems USMCBride11306 S-Series Tech 20 12-16-2008 01:26 AM
Cold Weather Start IceMan2 L-Series Tech 3 03-08-2002 06:12 PM


All times are GMT -5. The time now is 07:40 PM.

Advanced Forum Search | Advanced Photo Search


Powered by vBulletin® Version 3.8.9
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.
SaturnFans.com. The Saturn Enthusiasts Site.