SaturnFans.com
what's new (beta) - classifieds - forums - photos


Go Back   SaturnFans.com Forums > Models > Saturn S-Series > S-Series Tech
Register FAQ Members List Groups Calendar Chat Room Search Today's Posts Mark Forums Read

Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 04-01-2012, 12:24 AM   #1
Tommm
New Member
Tommm is on a distinguished road
 
Join Date: Apr 2012
Posts: 4
Default 98 sw2 problems starting bad mpg

I bought a saturn sw2 a few weeks ago and have a fixed a few issues with it and now have a new problem. car has 103k on it. I replaced the spark plugs, new air filter. Water pump went out on it so replaced that, serpintine belt, coolant flush, replaced the valve cover gasket. It was starting rough when I bought it so put in new fuel filter and it solved the problem. So after all that seemed like I was good to go. Now out of nowhere a new problem. I ran in the store quick and when I came out to start the car it didnt want to start. It took 10 min of trying to get it started. Started fine for 3 days then same problem today. My mpg went from 31 mpg to 27 mpg. Any ideas what the issue could be? I know the muffler needs replacing soon. I was thinking maybe cat is clogged or something happened when I changed fuel filter?

REWARD EXCELLENCE!

Add to Tommm's Reputation
Rate the quality of this post and help Tommm reputation points. Click the reputation button near the bottom left corner of this message box. Thank you!
Tommm is offline   Reply With Quote
SaturnFans.com Sponsored Links
Old 04-01-2012, 12:38 AM   #2
td1238
Master Member
td1238 will become famous soon enoughtd1238 will become famous soon enough
 
Join Date: Mar 2010
Location: Milwaukee
Posts: 2,034

1999 SL2
Default Re: 98 sw2 problems starting bad mpg

Check for spark. Check CPS for 700-900 ohms resistance. Look for thin yellow and purple wires at PCM. I can't remember which plug they go to, and there are a number of yellow and purple wires, though I remember the ones for the CPS being near eachother.

Fuel filter/pressure regulator can cause starting problems, so it's good that you replaced it. Check for fuel pressure at the Shrader valve after you shut the engine off. However, since the car is very hard to start even after much persistence, it is highly unlikely to be related to the pressure regulator. It is most likely the CPS, though it could possibly be a failing fuel pump, too. Actually it could be a whole lot of things. Lack of fuel pressure would indicate pump, though you could disconnect the return line from the pressure regulator and note whether fuel was flowing. If it was, that might indicate a failed regulator, if no pressure was available at the Shrader valve.

REWARD EXCELLENCE!

Add to td1238's Reputation
Rate the quality of this post and help td1238 reputation points. Click the reputation button near the bottom left corner of this message box. Thank you!
td1238 is offline   Reply With Quote
Old 04-13-2012, 12:03 AM   #3
Tommm
New Member
Tommm is on a distinguished road
 
Join Date: Apr 2012
Posts: 4
Default Re: 98 sw2 problems starting bad mpg

So an update to my starting problem.

When the car is not starting I can push in the schrader valve (just a quick push) and the car will start right up?? I have no idea why it works, I just let out a little pressure and gas and it pops right over. Does this pin point my problem?

REWARD EXCELLENCE!

Add to Tommm's Reputation
Rate the quality of this post and help Tommm reputation points. Click the reputation button near the bottom left corner of this message box. Thank you!
Tommm is offline   Reply With Quote
Old 04-13-2012, 12:13 AM   #4
magtec
Advanced Member
magtec will become famous soon enough
 
Join Date: Jan 2006
Location: 127.0.0.1
Posts: 807

1995 SW2
Default Re: 98 sw2 problems starting bad mpg

what fuel filter did you use? 98+ requires a very specific filter.

REWARD EXCELLENCE!

Add to magtec's Reputation
Rate the quality of this post and help magtec reputation points. Click the reputation button near the bottom left corner of this message box. Thank you!
magtec is offline   Reply With Quote
Old 04-13-2012, 02:04 AM   #5
td1238
Master Member
td1238 will become famous soon enoughtd1238 will become famous soon enough
 
Join Date: Mar 2010
Location: Milwaukee
Posts: 2,034

1999 SL2
Default Re: 98 sw2 problems starting bad mpg

Very strange.

I think I remember which wires are the crank sensor wires. This will make testing it easier, since otherwise you must jack up the car. I believe that the wires are on the brown PCM plug. There are 3 wires at one end of the plug: a purple, yellow, and purple wire. I believe, if I remember correctly, that the yellow wire and inner purple wire are the crank sensor wires.

Does the car not start when you don't depress the Shrader valve, and does it start perfectly every time you do depress the Shrader valve?

...And it is good to know which fuel filter you have.

REWARD EXCELLENCE!

Add to td1238's Reputation
Rate the quality of this post and help td1238 reputation points. Click the reputation button near the bottom left corner of this message box. Thank you!
td1238 is offline   Reply With Quote
Old 04-13-2012, 10:03 AM   #6
Tommm
New Member
Tommm is on a distinguished road
 
Join Date: Apr 2012
Posts: 4
Default Re: 98 sw2 problems starting bad mpg

The car always starts cold. So the first start of the day I have no problems. But if I try to start it when its been drivin in the last 20 or 30 minutes it will not want to start 90% of the time but when this happens I tap the schrader valve and starts right up. I got the fuel filter from pep boys and all the fuel lines matched up but the mounting bracket was different.

REWARD EXCELLENCE!

Add to Tommm's Reputation
Rate the quality of this post and help Tommm reputation points. Click the reputation button near the bottom left corner of this message box. Thank you!
Tommm is offline   Reply With Quote
Reply



Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
96 SL starting problems TeddyKGB S-Series General 4 07-24-2009 09:28 PM
97 SL2 Starting problems botto S-Series Tech 4 02-05-2009 01:38 AM
Hot starting problems... zilla24 S-Series Tech 5 08-02-2007 11:32 AM
Starting problems dubsl2 S-Series General 5 02-03-2007 12:04 AM
Problems Starting! micronrb S-Series Tech 7 08-05-2005 09:13 PM


All times are GMT -5. The time now is 08:22 PM.

Advanced Forum Search | Advanced Photo Search


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.
SaturnFans.com. The Saturn Enthusiasts Site.