SaturnFans.com Forums

SaturnFans.com Forums (http://www.saturnfans.com/forums/index.php)
-   Aura General (http://www.saturnfans.com/forums/forumdisplay.php?f=102)
-   -   How to tell if aura has Remote start(without fob) (http://www.saturnfans.com/forums/showthread.php?t=199019)

buCKshoTZ 03-20-2014 06:26 AM

How to tell if aura has Remote start(without fob)
 
This may sound like a dumb question. I have searched on the forums and cant find anything on how to find out if my car has remote start. It didnt come with a key fob when I purchased the car used. Only 1 valet key. How do I know if it is equipped? Reason I am asking is bc im going to buy a set of fobs for it and need to know which one i should order! Thanks in Advance! :)

golftango 03-20-2014 10:45 AM

Re: How to tell if aura has Remote start(without fob)
 
[QUOTE=buCKshoTZ;2052552]This may sound like a dumb question. I have searched on the forums and cant find anything on how to find out if my car has remote start. It didnt come with a key fob when I purchased the car used. Only 1 valet key. How do I know if it is equipped? Reason I am asking is bc im going to buy a set of fobs for it and need to know which one i should order! Thanks in Advance! :)[/QUOTE]

Run your VIN through here
[url]http://www.compnine.com/vid.php[/url]

or call a local GM dealer with VIN and ask them to verify

onefunkar 03-20-2014 11:21 AM

Re: How to tell if aura has Remote start(without fob)
 
whats a valet key on an aura?

greenman 03-20-2014 02:49 PM

Re: How to tell if aura has Remote start(without fob)
 
[QUOTE=buCKshoTZ;2052552]This may sound like a dumb question. I have searched on the forums and cant find anything on how to find out if my car has remote start. It didnt come with a key fob when I purchased the car used. Only 1 valet key. How do I know if it is equipped? Reason I am asking is bc im going to buy a set of fobs for it and need to know which one i should order! Thanks in Advance! :)[/QUOTE]

rpo code for remote start is AP3.

gpartrid 03-20-2014 03:03 PM

Re: How to tell if aura has Remote start(without fob)
 
[QUOTE=buCKshoTZ;2052552]This may sound like a dumb question. I have searched on the forums and cant find anything on how to find out if my car has remote start. It didnt come with a key fob when I purchased the car used. Only 1 valet key. How do I know if it is equipped? Reason I am asking is bc im going to buy a set of fobs for it and need to know which one i should order! Thanks in Advance! :)[/QUOTE]

One of our forum members recently provided instructions in a different thread on how to test whether an AURA is capable of remote start:

Here's the link to the specific post with the instructions:

[url]http://saturnfans3.saturnfans.com/~saturnfa/forums/showpost.php?p=2042201&postcount=10[/url]

This is the complete thread:

[url]http://saturnfans3.saturnfans.com/~saturnfa/forums/showthread.php?t=197877[/url]

Let us know if it works for you.

fdryer 03-20-2014 04:35 PM

Re: How to tell if aura has Remote start(without fob)
 
If you have the owners manual, review it. If not; [url]http://www.saturn.com/owners/owner_resources/manuals.html[/url]. My guess is remote keyless entry is standard for Auras, remote starting either an option or standard. Having an ignition key using PASS-Key® III+ also enables/disables GM's theft deterrent system. If I'm not mistaken, these keys have the rfid chip embedded in the plastic part.

onefunkar 03-20-2014 07:08 PM

Re: How to tell if aura has Remote start(without fob)
 
on 09 aura xe remote start came with convenience pkg. also includes heated seats, univ remote, auto dimming mirror with compass and a couple other things. if you have heated seats you have remote start

gpartrid 03-21-2014 06:04 AM

Re: How to tell if aura has Remote start(without fob)
 
[QUOTE=onefunkar;2052731]on 09 aura xe remote start came with convenience pkg. also includes heated seats, univ remote, auto dimming mirror with compass and a couple other things. if you have heated seats you have remote start[/QUOTE]

You are correct, as usual. Glad to see you're still here on a regular basis. :)

TroubleFree 10-30-2019 07:21 PM

Re: How to tell if aura has Remote start(without fob)
 
I have leather and heated seats and compass and powered mirror, but where is the univ remote? Also I dont have the AP8 code or what not in my glovebox, its not there.

Did the codes change year to year? I was curious if this had remote start as well.

imaddicted2u 10-31-2019 08:54 AM

Re: How to tell if aura has Remote start(without fob)
 
[QUOTE=TroubleFree;2309332]I have leather and heated seats and compass and powered mirror, but where is the univ remote? Also I dont have the AP8 code or what not in my glovebox, its not there.

Did the codes change year to year? I was curious if this had remote start as well.[/QUOTE]
AP3 is code for LOCK CONTROL, ENTRY REMOTE, KEYLESS ENTRY, START

TroubleFree 10-31-2019 12:05 PM

Re: How to tell if aura has Remote start(without fob)
 
So how can I tell if this car has remote start as well?

I mean it has everything else previously mentioned here in that same package, but on the sticker I do not see AP3

is it possible its still there? or was it possible to get those other options without getting remote start?

imaddicted2u 10-31-2019 12:51 PM

Re: How to tell if aura has Remote start(without fob)
 
[QUOTE=TroubleFree;2309362]So how can I tell if this car has remote start as well?

I mean it has everything else previously mentioned here in that same package, but on the sticker I do not see AP3

is it possible its still there? or was it possible to get those other options without getting remote start?[/QUOTE]

I suppose it's possible. You could try calling a GM dealer and ask if they can look it up on or give you a copy of the build sheet based on the VIN. If it doesn't have remote start, the dealer may be able to install or activate it in the car.
Can you post a pic of the options tag.
Here is a list of GM RPO codes. (Not sure of its accuracy)
[url]https://d354nuoz4t18d4.cloudfront.net/151587b49e7f6970ff59f6f339b177de/images/custom/rpoCodes.pdf[/url]

onefunkar 10-31-2019 05:50 PM

Re: How to tell if aura has Remote start(without fob)
 
Option packages change year to year. What year and model?

TroubleFree 11-04-2019 10:03 PM

Re: How to tell if aura has Remote start(without fob)
 
[QUOTE=onefunkar;2309384]Option packages change year to year. What year and model?[/QUOTE]


2007 XE 3.5L , 4 speed

has the back seat little radio thing, has heated leather seats, has sunroof

I'm still not sure if it has remote start though.

fdryer 11-04-2019 10:24 PM

Re: How to tell if aura has Remote start(without fob)
 
1 Attachment(s)
If you have the factory original remotes, do they have the remote start button? Yes - press and hold the start button and listen for the engine startup and release. No - you don't have remote start and either ask your local GM dealer to check against your vehicle VIN or other info specific to your vehicle.

imaddicted2u 11-04-2019 10:25 PM

Re: How to tell if aura has Remote start(without fob)
 
[QUOTE=TroubleFree;2309600]2007 XE 3.5L , 4 speed

has the back seat little radio thing, has heated leather seats, has sunroof

I'm still not sure if it has remote start though.[/QUOTE]

The little radio thing is the RCLDR module. It is the receiver for the TPMS, tire pressure monitor system and the Remote keyless entry system, in equipped models the remote starter.
There is only 1 part number for the RCLDR module but must be flashed at installation so it could contain different software. Thus you can't tell from it whether you have remote start. The remote start feature is software installed in the BCM so it could be in the module and be active or not active depending on the options purchased. This is why a call to a GM dealer with your VIN might best answer your question. Remotes must normally be programmed by the dealer anyway.
If you are willing to throw a few dollars at it to find out. Dorman has a programmer module (13731) that comes with a remote. For about what the dealer would charge to just program a remote to your car. One thing to remember, the programmer is good for 3 sessions then it's no good and all key fobs must be re-programmed at the same time. So if you want more than one key fob, buy them at the same time.
[url]https://www.amazon.com/Dorman-13731-Keyless-Entry-Remote/dp/B00HE1BY2Q/ref=sr_1_3?keywords=dorman+13731&qid=1572920422&sr=8-3[/url]
Here is a link for extra key fob, without the programmer.
[url]https://www.amazon.com/KeylessOption-Keyless-Control-Replacement-22733524/dp/B00KTIQAZW/ref=sr_1_4?keywords=22733524&qid=1572920659&sr=8-4[/url]

imaddicted2u 11-04-2019 10:32 PM

Re: How to tell if aura has Remote start(without fob)
 
[QUOTE=fdryer;2309603]If you have the factory original remotes, do they have the remote start button? Yes - press and hold the start button and listen for the engine startup and release. No - you don't have remote start and either ask your local GM dealer to check against your vehicle VIN or other info specific to your vehicle.[/QUOTE]
He said he doesn't have a key fob.

fdryer 11-04-2019 11:21 PM

Re: How to tell if aura has Remote start(without fob)
 
Oops, my bad. Frustrating when suggestions aren't followed up, prolonging threads with others asking similar questions. Many never reply.

imaddicted2u 11-04-2019 11:30 PM

Re: How to tell if aura has Remote start(without fob)
 
[QUOTE=fdryer;2309609]Oops, my bad. Frustrating when suggestions aren't followed up, prolonging threads with others asking similar questions. Many never reply.[/QUOTE]
All part of foruming...lol...for the longest time I wasn't getting notifications of replies, they were going to junk mail. I think that may happen to many people. Once I figured out how to whitelist the forum emails I started getting them right away.
Just so you know on the Aura to remote start, you press lock, then press and hold start for a few seconds.

fdryer 11-05-2019 09:59 AM

Re: How to tell if aura has Remote start(without fob)
 
^ Thank you for the heads up on remote start use with factory remotes. :) When I copied the image for show, I assumed it was an easy 'press and hold the remote start button until the engine starts up....'.:blockhead

Things tend to get complicated in some areas. My aftermarket remote start uses Saturn's factory remote; pressing Lock twice tells the remote start module to activate startup. My L300 uses the four button remote, no fifth button. The place installing remote start said they programmed the remote module to accept GMs remote signal instead of using the supplied remotes. If this were the case, I'd be carrying two remotes, the second one only for remote starting. I prefer simplicity and was glad they setup my car this way.


All times are GMT -4. The time now is 08:16 PM.

Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2020, vBulletin Solutions Inc.
SaturnFans.com. The Saturn Enthusiasts Site.